Heeft u een onderbuikgevoel dat er iets aan de hand is met uw kind? Bijvoorbeeld achterblijven in ontwikkeling, of uw kind maakt moeilijk contact met anderen en leeft vooral in een eigen wereld. U ontvangt deze signalen ook mogelijk van de kinderopvang of peuterspeelzaal. Voor u en uw kind is het belangrijk hier iets mee te doen. U kunt terecht bij Integrale Vroeghulp Zuid-Limburg (IVH), onderdeel van MEE Zuid-Limburg.
IVH kijkt mee bij zorgen en twijfels over het gedrag van kinderen tussen 0 en 7 jaar. Uw kind heeft bijvoorbeeld een vast patroon in spelen en vindt het moeilijk om daarvan af te wijken. Ook een onhandige motoriek, veel driftbuien en niet willen luisteren kunnen tekens zijn van gewenste hulp. Het is mogelijk dat u hierdoor bepaalde situaties ontwijkt. Maar het is belangrijk om te voorkomen dat u niet in een ‘bubbel’ beland uit schaamte of angst voor etiketten, en om ondersteuning durft te vragen.
Onderzoek en advies
U kunt contact opnemen met IVH. Zij bespreken eerst met u telefonisch de situatie. Blijkt behoefte aan hulp van IVH nodig, dan volgt een uitgebreid gesprek bij u thuis. Samen komt u tot het besluit of aanvullend onderzoek, zoals een psycholoog of logopedist, nodig is voor uw kind. Na deze onderzoeken heeft een team van specialisten een volledig beeld van de situatie en ontvangt u advies over wat uw kind (en u) nodig heeft. Dan wordt de juiste ondersteuning opgestart.
De aansluiting van IVH is voor ieder kind, gezin en situatie verschillend. Soms blijkt na het eerste gesprek dat er met behulp van adviezen al een hoop kan veranderen. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig ondersteuning te vragen, zodat situaties niet onnodig erger worden of langer duren dan gewenst.
Meer informatie?
Op de website van Opgroeienin046.nl staat meer informatie over het verloop van het ondersteuningstraject van IVH en wat er van u als ouder(s) wordt verwacht. U vindt er ook de contactgegevens van IVH, zodat u kunt sparren over uw situatie als u dit graag wilt.
Daarnaast vindt u op de website Opgroeienin046.nl meer informatie, advies, activiteiten (zoals webinars en cursussen) en ervaringsverhalen van ouders over opgroeiende kinderen, specifiek afgestemd op de leeftijdsfase.