Dagelijks komen er veel mensen bij Spelenderwijs over de vloer. Niet alleen peuters, maar ook ouders en verzorgers (die wij opvoeders noemen). Mensen komen snel met de auto, met de fiets of te voet al dan niet met een kinderwagen. Iedereen zegt zijn peuter op een eigen manier gedag. De ene opvoeder is gehaast, de ander heeft alle tijd. Sommige mensen willen de medewerker nog snel een boodschap doorgeven of iets vragen. Anderen lezen graag nog even boekje met hun peuter.
Om er voor te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt voor uw peuter en uzelf, hebben we een aantal huisregels opgesteld. Deze regels zorgen voor uniformiteit en veiligheid bij onze peuteropvang, en voor rust en duidelijkheid voor de peuters.
De huisregels gaan niet alleen over het brengen en halen, maar bijvoorbeeld over ziekmelden, het vieren van verjaardagen, het merken van kleding, enzovoort. Als er iets niet duidelijk is, vraag dan gerust aan de medewerker van uw locaite om uitleg.
- Uw peuter gaat op de afgesproken dagdelen en tijden naar de peutergroep. Zorg dat u uw peuter op tijd brengt. De meeste locaties beginnen het dagdeel met een welkomstroutine of kringactiviteit. Het is belangrijk voor de peuters dat dit niet wordt verstoord. Bovendien is het belangrijk voor úw peuter dat u elkaar in alle rust gedag kunt zeggen.
- Als iemand anders dan uzelf uw peuter komt ophalen, geef dit dan altijd vooraf door. Dan kunnen wij uw kind met een gerust hart mee laten gaan.
- Is uw peuter ziek of kan uw peuter om een andere reden niet kan komen? Geef dit dan op tijd door aan de leiding. Spelenderwijs kan geen zieke kinderen opvangen. Het belang van het kind staat hierbij voorop, en we moeten rekening houden met het belang van de andere kinderen.
- Meld een besmettelijke ziekte van uw peuter bij de pedagogisch medewerker. Zij overlegt zo nodig met de GGD en volgt het advies van de GGD als er maatregelen moeten worden genomen.
- Soms komt er hoofdluis voor bij kinderen. Hebt u bij uw peuter hoofdluis ontdekt? Licht dan een medewerker in, zodat zij de overige opvoeders kan waarschuwen en informeren over bestrijding en voorkoming van hoofdluizen.
- Geef uw peuter elke keer fruit mee. Wanneer uw peuter bepaalde producten niet mag hebben, vanwege bijvoorbeeld een voedselallergie of – intolerantie, geef dit dan door aan de pedagogisch medewerker. Geef uw peuter daarom zeker geen snoep of kauwgom mee.
- Geef uw peuter geen eigen speelgoed mee, tenzij de pedagogisch medewerker hier specifiek om gevraagd heeft. Eigen speelgoed kan zoek raken. Bovendien is het juist leuk en uitdagend om met ander, onbekend speelgoed te spelen.
- Als uw peuter jarig is, dan wordt dat samen met de andere peuters gevierd. Kinderen nemen geen traktatie mee van thuis. De medewerkers spreken met u af op welk tijdstip de verjaardag wordt gevierd, zodat u hierbij aanwezig kunt zijn en foto's kunt maken.
- Als uw peuter nog niet zindelijk is, geef dan gemerkte reservekleding en luiers mee zodat de medewerkers uw peuter kunnen verschonen als dit nodig is. Bent u bezig met de zindelijkheidstraining? Laat dit dan weten aan de medewerkers. Zij ondersteunen uw peuter graag.
- Praktische kleding met een eenvoudige sluiting waarin uw peuter zich goed kan bewegen, is het meest comfortabel. Houd er rekening mee dat kleding vuil kan worden door knutselen, verven of buiten spelen.
- Kenmerk jasjes, tasjes, rugzakjes en trommeltjes duidelijk voorzien van voor- en achternaam van uw peuter. Zo voorkomen we dat spullen zoekraken of aan een andere peuter worden meegegeven.
- Wij vinden het prima dat opvoeders bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen foto's of filmopnamen maken. In verband met ieders privacy gaan wij er vanuit dat deze beelden alleen worden gebruikt in huiselijke kring.
In het belang van uw peuter stellen wij overleg met opvoeders erg op prijs. Hebt u kritiek, vragen of ideeën? Neem dan contact op met Spelenderwijs. Wilt u graag een dagdeel of een deel daarvan in de peutergroep aanwezig zijn, maak dan een afspraak met de medewerkers.